twitter facebook linkedin blogger

Bowen en zwangerschap en baby's

Comfortabeler naar de bevalling met de Bowen Techniek en Natuurgeneeskunde

De Bowen Techniek en natuurgeneeskundige gezondheidsadviezen kunnen een belangrijke bijdrage leveren in de zorg voor de gezondheid en het welzijn van vrouw en kind tijdens en na de zwangerschap. Natuurlijk Gezond heeft een afgestemd behandeltraject ontwikkeld waarbij aanstaande moeders al in het begin van de zwangerschap terecht kunnen bij Natuurlijk Gezond. Juist is het begin van de zwangerschap van essentieel belang en is het belangrijk om u en uw kindje goed te voeden.  U wordt geadviseerd omtrent de zwangerschap, uw voeding en beweging en worden eventuele supplementen geadviseerd.

Waarom Bowen? 

Het fijne van deze zachte manuele therapie is dat de aanstaande moeders gedurende een Bowen behandeling kunnen blijven zitten en dat maakt deze techniek voor hen uitermate geschikt. Bowen helpt te ontspannen in alle maanden van de zwangerschap, bijvoorbeeld bij ongerustheid over de ontwikkeling van de baby of als het lichaam "van slag" is door de verandering in de hormoonhuishouding. In verloop van de zwangerschap verplaatst het zwaartepunt van het lichaam, hierdoor verandert de belasting van de wervelkolom voortdurend. Een aantal klachten tijdens de zwangerschap hebben een directe oorzaak in deze veranderende toestand van de wervelkolom. Deze veel voorkomende zwangerschapsongemakken kunnen eenvoudig en op een milde manier bijna direct verlicht worden met de Bowen Techniek. Verder geeft het een algehele ontspanning voor de aanstaande moeder.

Niet alleen zijn de wervelkolom en het bekken kwetsbaar door belasting van het dragen van het ongeboren kind, ook wordt het bekken soepeler door de hormonale invloeden tijdens het laatste deel van de zwangerschap als voorbereiding op de bevalling. Deze instabiele toestand kan leiden tot meer spanning die ook gevoeld wordt in de wervelkolom en de spieren en banden daaromheen. Dan lijken de rugpijnen niet alleen te verergeren, maar ook vaker voor te komen. De Bowen Techniek helpt hier door die spanning te verminderen.

Wanneer in een later stadium van de zwangerschap het energieniveau vermindert, de moeder rugpijn, zware benen heeft, of slecht slaapt, kan Bowen al deze ongemakken helpen verlichten en geeft het de moeder kans comfortabeler en meer ontspannen naar de bevalling uit te kijken. Het proces van de bevalling zelf geeft een flinke belasting en spanningen in het gehele spier- en skeletsysteem. Samen met de losse structuren door de hormonen, is er hierdoor ook enige tijd na de bevalling een toegenomen gevoeligheid voor blessures. De effecten van de Bowen Techniek helpen dan klachten te voorkomen.

Baby's

De geboorte is voor een baby de eerste en vaak een traumatische gebeurtenis voor de baby. Al enkele dagen na de geboorte is de baby met de Bowen Techniek te behandelen om eventuele gevolgen hiervan te verlichten. En omdat de techniek zo licht is merkt de baby nauwelijks dat hij/zij wordt behandeld, terwijl de resultaten des te opzienbarender zijn. Enkele klachten die bij baby’s goed met Bowen zijn te behandelen: koliek, het uit de lijn liggen van de wervels door de bevalling, kiss-problemen en de hik.

Na de bevalling kan de moeder veel baat hebben bij Bowen om te helpen bij herstel van de houding, lage rugpijnen, hormoonspiegel, ongerustheidgevoelens, borstontstekingen en postnatale depressie.

Voor andere interessante informatie betreft zwangerschap en baby's kijk dan bij links